Breaking News

DRAMATIČNE SCENE U HAAGU: Reakcije nakon presude Radovanu Karadžiću



Haški tribunal u 14 sati počeo je izricanje prvostepene presude prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću (71) povodom optužbi za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, a tereti se za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema Muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima - nesrpskom stanovništvu u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.


Istorijska PRESUDA: Karadžić je kriv za Sarajevo i Srebrenicu, osuđen na 40 godina zatvora!
Karadžić je saznao da postoje povoljni uslovi za napad, naredio je zauzimanje Srebrenice. Grad je pao u ruke bosnaskih Srba. Oni su pozvsli sve one koji su ostali da napuste grad.
Karadžić naredio uslove totalne nesnošljivosti života u Srebrenici
"Karadžić je naredio da se stvore uslovi totalne nesigurnosti i nesnošljivost života meštana u Srebrenici. Restrikcije humanitarne pomoći, što je dovelo do nepodnošljivih uslova. Komandant drisnkog korupa Živanović je izdao naređenje da se napada Srebrenica, kako bi se enklava smanjila samo na veličinu grada."
Veće je prosudilo da je Karadžić kriv za uzimanje talaca
"Danaa 26. maja, nakon udara NATO na Pale, snage su zatočile pripadnike Unprofor-a na različite lokacije. Dok su bili zatočeni pretili su im da će ih ubisti ako nasrtavi NATO da bombarduje. Neki su bili lisicama vezani ispred mesta od vojnog značaja. Do 18. Juna su svi pušteni na slobodu. Oni nisu bili snaga u sukobu, a namerno su zatočeni da se izbegnu NATO napadi, dakle bilo je krivično delo uzimanja talaca", saopštilo je Veće.
Karadžić osuđen za zločin protiv čovečnosti u Sarajevu
Veće zaključuje, kao i za Mladića, da je Karadžić bio ključan za napade u Sarajevu i da oni ne bi bili izvršeni bez njega.
"Nameravao je da izvrši ubistvo i širi teror po Sarajevu. Karadžić snosi krivičnu odgovornost za ubistvo, protivpravni napad i zločin protiv čovečnosti", reklo je Veće.
Kada je reč o granatiranju Sarajeva, Veće je konstatovalo da je namera Sarajevsko-romanijskog korupsa bila da gađaju civile i korsite neselektivnu i preteranu vatru.
- Sarajevosko-romanijski korpus je granatirao Sarajevo sa namerom da teroriše civilno stanovništvo. Veće kostatuje da je u sred te kampanje ranjeno i ubijeno na hiljade civila. Svi civili koji su živeli u gradu pretpreli su silni strah, velike muke, nikada nisu znali kada će se naći na merti Sarajevsko-ramnijskog korpusa - saopštilo je Veće.
Veće je zaključilo da je na grad palo hiljade granata: na bolnice, pijace i druga mesta na kom se okupljalo civilno stanovništvo.
"Jedinice su bacile i avio-bombe, koje u to vreme nije bilo ispitano, pa je to bilo vrlo neselektivno. Ova praksa nastavila se preko 3 godine. Imajući u vudu trajanje, namera im je bila, veće presuđuje, da gađaju civile.
U relevantnom periodu je ranjeno i ubijeno na hiljade civila. Veće konstaujrte da su svi civili trpekli strah i muke.
"Civili u Sarajevu su ubijani dok su išli po vodu, pucano je po deci"
"Od kraja maja 1991. do oktobra 95. civilno stanovništvo je bilo izloženo granatiranju i snajperskom delovanju. Jedinice su držale položaje na brdima. Sa svojih položaja namerno su puvali po civilima iz snajpera, uključujući i gađanje tramvaja. To je bilo svakodnevno, nesmanjenim intenzitetom. Sarajevski civili bili su gađani snajperom kad su išli po vodu, vozili se po gradu, pucano je po deci, kad su se vraćala iz škole, dok su vozile bicikl...", reklo je Veće.
"Karadžić snosi krivičnu odgovornost za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i prisilno preseljenje"
U zaključku vezano za opštine, optuženi snosi individualnu krivičnu odgovornost za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i prisilno preseljenje, zaključilo je Veće.
Karadzic je znao za zločine protiv nesrba, nije poduzimao ništa da ih spreči, a međunarodnoj zajednici davao je lažne informacije."
Veće je konstatovalo da su stvaranjem paralelnih političkih i državnih struktura bosanskih Srba, proterivanja nesrba bila pažljivo koordinirana i da su rukovodstvo i optuženi njima upravljali, smatra Veće Haškog suda.
"Veće konstatuje da je optuženi mogao predvideti progon, ubistva nesrba."
"Karadžić bio središnja figura propagande"
"Karadžić je bio središnja figura u širenju propagande, u kojoj se insistiralo da su oni bili istorijski neprijatleji Srba. Karadžić je bio u vrhu političkih državnih i vojnik struktura, i mogao je koristiti to za UZP. On je podržao vojne ciljeve, dakle zauzimanje tertitorija i premeštanje stanovništva. Nakon povlačenja JNA podržao je vojnu saradnju paravojnih formacija i vlasti. Te strukture upotrebljene su da bi se održala vlast bosanskigh Srba na teritoriji koju su zauzreli. Iako je Karadžić kasnije pokušao da kontroliše paravojne formacije, to se desilo nakon pošto ih je upotrebio u UZP, nakon što su se okrenuli protiv njega", rekao je sudija O-Gon Kvon.

24sata.rs