Breaking News

Ako stalno smišljate glupe šale, možda patite od psihičkog poremećaja


Derekova supruga je morala istrpiti mnogo, dok se konačno nije odlučila da potraži pomoć.

Njen suprug je stalno priređivao neukusne šale, budio je usred noći da joj ispriča novu pošalicu... Kako to više nije mogla podnijeti, rekla mu je da zapisuje sve šale u svesku, a on je ubrzo ispisao 50 stranica. Jedna od tih šala zvuči ovako:

"Otišao sam na polaganje vozačkog ispita, a oni su me poslali na pregled vida. Na ploči je pisalo: ABCDEFG, HIJKLMNOP, QRS, TUV, WXY i Z. Rekao sam im: Sad kad znam abecedu, mogu li dobiti vozačku dozvolu".

Nakon pet godina, supruzi je prekipjelo, pa je dogovorila pregled kod neurologa Marija Mendeza sa Sveučilišta u Kaliforniji, piše BBC.

"Tokom razgovora se cijelo vrijeme šalio, bilo ga je teško prekinuti u tome", prisjetio se Mendez, čiji je rad o Derekovom stanju objavljen u časopisu namijenjenom neuronaučnicima.

Dereku je dijagnosticirao poremećaj pod nazivom Witzelsucht, ovisnost o šalama, koji su uzrokovala dva moždana udara koja je doživio u pet godina.

Kroz historiju je zabilježeno samo nekolicina takvih slučajeva, a posljedica su uglavnom povreda čeonog režnja. Derek je prije deset godina doživio krvarenje u mozgu, nakon čega je počeo kopati po kantama za smeće i tražiti što bi mogao reciklirati. Nakon toga doživio je drugi moždani udar, a tada su krenule šale koje su bile smiješne samo njemu.

Neurolog Mendez objasnio je da se kod pacijenata s ovim poremećajem aktivira centar za užitke u mozgu svaki put kad smisle neku šalu, nakon čega dožive nalet dopamina i ne mogu se prestati smijati svojim šalama. Lijeka za ovaj poremećaj nema. 

Radiosarajevo.ba