Breaking News

Neustrašive i lijepe policajke: Trudna golim rukama savladala lopova (FOTO)

Azra Kurić, diplomirani kriminalista, u četvrtom mjesecu trudnoće trčala za muškarcem koji je ukrao mobitele iz jedne prodavnice u zgradi Papagajke. Kradljivac u ruci držao šrafciger, ali ga je ona ipak uspjela savladati. Pod komandom Indire Buljubašić, koja rukovodi dežurnom ekipom u Operativnom centru MUP-a, vrijedno radi 27 policajaca. Sanela Hasanbegović, mlađi inspektor, osam godina provela radeći na slučajevima porodičnog nasilja.


Iako možda baš na prvi pogled i ne djeluju tako, one su neustrašive. Sama činjenica da su žene u onome što mnogi zovu “muški posao“ zapravo ih dodatno osnažuje i tjera da istraju u onome što rade i tako pokažu koliko vrijede. One su inspektorke sarajevske policije i kako su ispričale za Faktor, obožavaju posao koji rade i jednostavno se ne mogu zamisliti bilo gdje drugo.
 Istjerati pravdu
Indira Buljubašić, Sanela Hasanbegović i Azra Kurić tri su od 119 policijskih službenica uposlenih u MUP-u Kantona Sarajevo. Ipak, pripadnice nježnijeg pola čine tek 10 posto uposlenih u MUP-u KS, a njihov angažman je u većoj mjeri započeo 1997. godine. Njihovo prisustvo, kako se pokazuje iz dana u dan, itekako je potrebno i u sigurnosnom segmentu.
One nemaju radnog vremena, na raspolaganju su građanima u svako doba i uvijek su spremne da odgovore na svaki izazov koji vrlo često sa sobom nosi opasnost. Pretresi, hapšenja, akcije, sakupljanje dokaza, dio su njihovog posla i upravo je ta dinamika ono što vole. Satisfakcija koja uslijedi kada, kako kažu, na kraju priče pokažu da se stvari ipak moraju raditi na pravi način, nema cijenu.
Upravo to pokazuje i primjer Indire Buljubašić koja je jedna je od ukupno dvije žene koje imaju čin višeg inspektora u MUP-u Kantona Sarajevo. Iskustvo od dvije decenije na različitim poslovima koje ima Indira pokazuje koliko su zapravo žene važne u širokom spektru policijskih poslova. Ona trenutno rukovodi dežurnom ekipom u Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajevo i pod njenom komandom vrijedno radi 27 policajaca. Kao policajac je počela raditi još u ratu. Od tada je plava uniforma njen jedini put. Kako je ispričala za Faktor, u tom periodu prošla je mnogo toga pa je tako radila u krim-odjelu sarajevske policije, imala posla sa narkoticima, bila i načelnik kriminalističkog odjela PU Stari Grad. Najduži period svog radnog vijeka provela je na izuzetno nezahvalnoj poziciji inspektora u Odjelu za unutrašnju kontrolu MUP-a KS. Provjeravati postupanje svojih kolega, kaže, nije baš lagan zadatak.
-Zaista sam se pronašla u tom poslu i mislim da sam uvijek radila najkorektnije što sam mogla. Štitila sam kolege, ali i poštovala prava drugih ukoliko bi ih oni ugrožavali. To nije nimalo lako, zaista se mora doći do prave istine kako prema nekome ne bi pogriješili – ispričala nam je Indira dodajući da joj se dešavalo i da je neke kolege nikada više ne pozdrave.
Kako je istakla, u poslu kojim se bavi najveća satisfakcija jeste zapravo istjerati pravdu.
-Upravo zbog toga se uvijek potrudim da saslušam dvije strane priče i nađem onu sredinu koja je zapravo prava istina – kaže Indira. U njenom dugogodišnjem iskustvu anegdota ne nedostaje. Ispričala nam je da je za vrijeme svog radnog vijeka morala saslušati svakog građanina koji prijavljuje da ga vanzemaljci prisluškuju kroz utičnice, ali i optužbe protiv bliskih kolega koji bivaju optuženi za veoma teške stvari.
Upravo zbog toga neprijatnosti u njenom poslu nisu rijetka pojava. Zbog mjera koje su poduzete zbog jednog nasilnog kolege upućene su joj i prijetnje.
-Zvao me je i prijetio govoreći da sam gotova – kaže nam Indira ističući da se radeći svoj posao niti u jednom trenutku nije uplašila do te mjere da promijeni odluke koje je donosila ili pak odustane od svog posla.
Tokom njenog rada na poslovima u Odjelu za unutrašnju kontrolu MUP-a KS bilo je slučajeva u kojima su njene kolege lažno optuživani za zlodjela. Upravo zbog toga naučila je da je veoma važno uvijek pogledati dvije strane jedne medalje.
Grozan prizor
Anegdota, priča Indira ne nedostaje. Pretresi u kojima je učestvovala dok je radila u „narkoticima“ nešto su što se ne može zaboraviti. U jednom slučaju upali su u stan u Dobrinji radi pretresa i prizor koji su zatekli bio je grozan. Bračni par pod utjecajem droga jeo je živo mljeveno meso.
-Šta se sve doživi u ovakvim slučajevima to je nevjerovatno – kaže Indira.
Sanela Hasanbegović, mlađi inspektor koji je dio elitnog Odjela za opći kriminal, seksualne i krvne delikte te ratne zločine, priča nam da je i sama u nekoliko navrata učestvovala u sličnim pretresima, te je bila meta napada osoba koje su bile kontrolisane.
-Mi kao žene pored svojih krupnih kolega u ovakvim situacijama često smo po automatizmu  identifikovane kao mete. Tako sam i ja bila. Napala me druga žena pod utjecajem narkotika. Nakon što je savladana sama se izvinjavala zbog svog ispada, svjesna da nema kud – kaže Hasanbegović.
Dalje priča da je policajac postala 2003. kada je slučajno vidjela oglas za prijem policajaca u MUP KS. Odazvala se na oglas nadajući se sigurnom poslu. Kada je već počela raditi završavala je i fakultet, te se udala i rodila svoje prvo dijete. Sve joj se događalo u isto vrijeme. Osam godina provela je radeći na slučajevima porodičnog nasilja u PU Novo Sarajevo. Za to vrijeme stekla je neprocjenjivo iskustvo zahvaljujući kojem je unaprijeđena u mlađeg inspektora.
-Bilo je tu jako teških stvari, naročito kada se nađete u sudnici i dokazujete ono što znate, što ste svojim očima vidjeli poput recimo načina na koji je suprug porezao uho svoje supruge. Iznenadili su me i slučajevi u kojima je nasilnik u porodici zapravo majka i u kojima morate djecu koja rastu u takvim zajednicama smjestiti na sigurno i zaštititi. Taj osjećaj da ste pomogli i učinili nešto dobro je ono zbog čega je ovaj posao poseban – kazala je Sanela.
Prošla je i patrolni dio policijskih struktura i kaže da su je tada često znali zamijeniti i sa muškim kolegama zbog činjenice da je kosu stavljala pod šapku.
-Tako bi prilikom kontrole sa molbom da ih pustim govorili, majstore, žurim, a ja sam govorila da nisam baš majstor… – kaže ona.
Sanela je Indiru upoznala u veoma interesantnoj situaciji i to kada je i sama prošla postupak u Odjelu za unutrašnju kontrolu, a pošto su ona i njen suprug napadnuti na ulici. Naime, društvo u automobilu je prepriječilo put Saneli i njenom suprugu u jednoj sarajevskoj ulici, a kada je Sanela zatražila od društva da se sklone kako bi mogli proći, nastali su problemi. Sanela i njen suprug su napadnuti, a automobil je demoliran. Iako je imala potpune ovlasti da puca u nasilnike, Sanela to nije učinila. Ipak, zbog ovog incidenta morala je na „razgovor“ u Odjel za unutrašnju kontrolu.
Azra Kurić, diplomirani kriminolog, stariji je policajac, a trenutno radi u policijskoj stanici Centar. Kako nam je ispričala, oduvijek je željela biti policajac i nikada nije pomišljala da bi se u životu mogla baviti nekom drugom profesijom. Pošto je znala šta želi, upisala je kriminalistiku i nakon diplomiranja 2007. godine, dobila je posao u MUP-u KS.
Radila je kako kaže na svim mogućim poslovima, počevši od rada policije u zajednici pa na poziciji pomoćnika rukovodioca smjene, rad u pozorno-patrolnoj službi…
-Mislim da svaki policajac mora proći put kojim ja idem kako bi na najbolji mogući način radili svoj posao. Svako iskustvo koje se stekne u ovom poslu, neprocjenjivo je – kaže nam Azra dodajući da joj uopće ne smeta činjenica što je građanima na raspolaganju 24 sata. Porodica u tom slučaju, kaže ona, zasigurno trpi, ali je prava sreća činjenica da se i njen suprug bavi sličnim poslom. Tako, razumijevanja ne nedostaje.
Koliko je Azra hrabra i posvećena onome što radi svjedoči i jedna od anegdota koje se rado sjeća. Radila je u večernjoj smjeni sa kolegom kada je dobila dojavu da je u toku provala u prodavnici mobitela u zgradi Papagajke. Sa kolegom je u tom trenutku bila na čaršiji i sami ne znaju kako, u minuti su stigli do “mjesta zločina“. Lopova su odmah uočili sa kesom mobitela u rukama. Iako je tada bila u četvrtom mjesecu trudnoće, Azra se dala u trk za lopovom. U tom trenutku nije nosila pištolj za pasom.

-Samo sam razmišljala kako da ga stignem, uopće nisam mislila na svoje stanje i trčala sam koliko su me noge nosile. Čak sam išla ispred svog kolege i brzo smo ga savladali. On se od straha uneredio, a ja sam nakon svog tog adrenalina i usljed drugog stanja počela nekontrolisano povraćati – priča Azra. Kolega se zabrinuo za nju, jer je lopov imao šarafciger u ruci i bio je spreman na sve.

– Jednostavno imate cilj i adrenalin radi i samo želite da stvari uradite kako treba, ne razmišljate o sebi niti bilo čemu drugom – kazala je Azra.

Žene u policiji

Broj uposlenik žena u MUP-u KS – 119

Viši inspektori  2

Inspektori  4

Mlađi inspektori 22

Stariji policajac 31

Policajac 60
 Nekada smeta džentlmensko ponašanje
Kada je u pitanju odnos naših sagovornica sa  njihovim muškim kolegama kazale su nam kako imaju izuzetno korektne odnose sa njima.
-Nekada nam smeta to njihovo džentlmensko ponašanje jer želimo pokazati da smo ravnopravne sa njima uprkos predrasudama koje vladaju u našem društvu prema ženama u ovom poslu – kazala nam je Sanela pojašanjavjući da ipak djeluju kao jedno u momentu u kojem se nešto dešava. Indira ipak tvrdi da žene ipak moraju raditi mnogo više nego muškarci kako bi se njihov trud jednako cijenio. Kolege tek tada uoče koliko one zapravo vrijede te shvate da nema podjele na muške i ženske poslove već da se odlično nadopunjuju.